”We are family”

 

Helt siden vi ankom Kabale har det regnet så å si hver dag. Enten som en liten skur på morgenen eller som trommende metalldråper hele dagen lang. Ting blir fort litt mer komplisert når det regner. Vertfall vis man ser bortifra det norske ordtaket ”det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær”. Hadde jeg vært lur hadde jeg pakket med meg både paraply og gummistøvler. Paraply skal man vel alltids klare å finne, gummistøvler har jeg ikke sett stort til enda.

 

Litt moro ble det da Oda og jeg vandret gatelangs i Kabale by, bekledd i flippflopp og sommerklær. Ikke helt passende for en tung regnskur. ”Why are you walking in the rain, mzungo?”, spurte en mann, med et forvirret utrykk i ansiktet. ”Why not”? Svarte jeg, litt tøff. Det skal sies at vi tok en taxi tilbake til huset, så jeg lever vel ikke helt opp til ”tøff nordmann på tur i Afrika”. Vertfall ikke enda. Veiene er ikke som i Norge. Asfalt er byttet ut med sandete veier, som fort blir overfylt med store vandammer etter noen minutter med kraftig nedbør. Regnet bringer mye med seg. Mye vann, litt kaos og frustrasjon. På den andre siden bringer det med seg hyggelige samtaler, innekos og to norske jenter som lærer bort yatzy til sine nye venner. Vi er sjeldent alene, det er alltid noen som vil være med oss, noen som er oppriktig interessert.

IMG_0791

 

Felleskap er viktig for menneskene i Kabale. Her deler man opplevelse, gleder, soger, venner og familie. ”I Norge har jeg en pappa og en mamma, men her har jeg titallas”, sa Oda etter vi ble introdusert for menneskene på kontoret. Alle ville de bli kalt ”mamma” og ”pappa”. Bildet på familie er helt annerledes enn vi er vant med hjemme. Jeg har fortsatt store problemer med å forstå hvem som er i slekt, og hvem som er venner. ”Alle er vi søsken” er svaret jeg får når jeg spør. Et svar som stikker litt, det rører noe i meg. Familie skal være det kjæreste man har. Fra oppveksten er familie de du har nærmest, noen du bryr deg ekstra om.  Uganda har et folk med en enorm kjærlighet til de rundt seg. Jeg sier ikke at alle liker alle, det ville vært feil. Men kjærligheten og omtanken man føler ved å bli kalt søster” eller ”datter” har fått meg til å se på ”familie”, og ordets betydning med nye øyne.

CIMG0745

Reklame